Klobucký scuk
Nakupujte online farmářské produkty a vyzvedněte si je v areálu moštárny každou středu.
Nakupuje se na: www.scuk.cz/klobucky-scuk

Moštujeme pro veřejnost
Chcete si u nás udělat mošt ze svých vlastních jablíček? Není problém! Neváhejte a přijďte! Ze svého vlastního ovoce je mošt přece nejchutnější! A proč moštovat právě u nás? Protože my Vám udělame mošt z Vašich vlastních jablíček.

Pro objednávky volejte: tel: +420 704 441 442
(Po – Pá 8:00 do 17:00, sobota 8:00-12:00. Pokud nezvedáme telefon, ozveme se Vám během dne zpět)
Nejprve si přečtěte informace “Co musím vědět?”
Ceník moštování 2025
Sáček Bag in Box 5l 95 Kč
Celková cena, která zahrnuje mytí, drcení, lisování, pasterování, balení a také likvidaci výlisků.
Minimální množství jablek 100 kg.
(pokud nebude množství minimálně 100 kg, t.j. 50 l, bude účtován příplatek 20% k ceně moštování)
Krabice 5l 20 Kč
K sáčkům doporučujeme dokoupit také kartonové krabice, které slouží ke správnému stáčení moštu a tím zamezení vniknutí vzduchu a zkažení šťávy. Je možné krabice použít opakovaně, není nutné je koupit ke každému sáčku.
V případě, že si přejete pouze vylisovat jablka bez pasterizace:
hlaste předem, je nutné přivést větší barely 50l, 30l
Cena 4 Kč / kg
pokud nebudete mít minimálně 100 kg – cena 6 Kč/kg
větší množství = cena dohodou,
Pro podnikatelské subjekty v oblasti pěstování jablek = individuální domluva
Co musím vědět?

Objednávka moštování, jak na to?
Než přivezete jablka, je potřeba si domluvit termín telefonicky na čísle +420 704 441 442.
Společně si řekneme, kdy je možné ovoce přivézt – ideálně volejte s předstihem, ať vše dobře naplánujeme.
Pokud se nám hned nedovoláte, nezoufejte. Zmeškané hovory postupně vyřizujeme zpět. Nemůžeme být neustále na telefonu – během dne se věnujeme lisování a přípravě moštů.
📞 Volat můžete ideálně pondělí až pátek od 8:00 do 17:00, sobota 8:00-12:00. 📵 V neděli nejsme na příjmu.
Jak moštování probíhá
Jablka přivezete ve smluvený čas a přesypete je do připravené bedny. Standardní časy pro příjem ovoce jsou: 🕗 Ráno mezi 8:00–10:00 🌆 Den předem mezi 16:00–18:00
Pokud není domluveno jinak, moštování probíhá bez čekání – jablka u nás necháte a my se pustíme do práce.
Jakmile bude mošt hotový, ozveme se vám.
Poznámka: Mošt je po procesu pasterizovaný a horký. Doporučujeme přivézt si pevné zelinářské přepravky. Mošt lze také rozložit volně do auta, ale nesmí být v autě nic ostrého.
Co moštujeme a dostanu mošt ze svých jablek?
Moštujeme výhradně jablka. Každá várka je pečlivě označená, takže si můžete být jistí, že dostanete mošt právě ze svých jablek – žádné míchání s cizím ovocem.
🍎 Důležité pokyny k přípravě:
- Ovoce musí být zdravé, nehnilé a neplesnivé.
- Jablka nevykrajujte ani nijak předem nezpracovávejte.
- Sbírejte je co nejčerstvěji, ideálně těsně před moštováním – čerstvost má zásadní vliv na chuť i kvalitu moštu.
Kolik jablek je potřeba?
Jednotlivé moštování je časově i technicky náročný proces, proto máme stanovené minimální množství 100 kg jablek. Maximální množství stanovené není, ale pokud je toho víc, raději dejte vědět.
(pokud nebude k pasterizaci množství minimálně 100 kg, nebo 50 l, bude účtován příplatek 20 % k ceně moštování)
Poznámka: 📦 Pro představu: 100 kg odpovídá přibližně 3–4 pytlům, nebo zhruba 7 přepravkám
Jak mošt skladovat ?
Hotový mošt v balení Bag-in-Box (BIB) skladujte na suchém a tmavém místě – ideálně ve spíži nebo sklepě. Pozor na myši a nebo kočičí drápky. 📦 Minimální trvanlivost uzavřeného moštu je 6 měsíců.
Po otevření vydrží mošt až 3 týdny při správném použití.
Poznámka: Pokud si pasterizaci nepřejete a mošt odeberete ve vlastních nádobách, surový mošt vydrží v lednici jen pár dní.
Kde nás najdete?
Sídlíme ve Valašských Kloboukách, v ulici Pod Dubovcem, nad číslem popisným 972.
Pokud k nám jedete poprvé, doporučujeme se podívat na orientační video – pomůže vám trefit správně. A nebojte, v ulici vás navedou směrové ukazatele, které vás bezpečně dovedou až k moštárně.
Co když nechci pasterizaci?
Není problém – lisujeme i surový mošt bez pasterizace. Jen nám to prosím dejte dopředu vědět, abychom se mohli připravit.
📦 Mošt lisujeme dle ceníku. Minimální množství zůstává 100 kg jablek, ale pokud máte méně, umíme se domluvit. Naopak při větším množství vám rádi nabídneme individuální slevu.
🛢️ Nezapomeňte si přivézt vlastní větší nádoby – ideálně barely o objemu 30 nebo 50 litrů. Do malých nádob bohužel plnit technicky nezvládáme.
Proces výroby
1. Příjem
Ovoce je přijímáno od zákazníků nejčastěji v bedýnkách nebo pytlích, které přesypou do našich nádob. Doporučujeme dovést čersté ovoce, jablka v pytlích totiž rychle hnijí. Prosíme jablka navykrajujte, ovoce totiž potom podléhá rychlé zkáze.
4. Lisování
Ze zásobníku lisu je drť vedena k lisu, který zajišťuje kontinuální provoz. Drť je lisována mezi válci a perforovaným pásem, ze kterého vytéká mošt do přečerpávací nádrže odkud je čerpán do nerezových zásobníků, kde postupně sedimentuje a může být odkalován.
2. Mytí
Mytí ovoce se uskutečňuje v nerezovém zásobníku, kde je umyto ve vodní lázni. Nevyhovující ovoce je vytříděno. Odtud je ovoce vedeno dopravníkem do drtiče, přičemž je cestou oplachováno vodou tryskami .
5. Pasterizace
Z nerezových nádrží je mošt čerpán do výkonného průtokového pasterizátoru. Výhodou je přesná regulace teploty pomocí digitálních regulátorů a servo-ventilů řídících průtok a teplotu pasterizace.
Teplota pasterizace je zpravidla nastavena na teplotu 80 °C, čímž je zaručena šetrná konzervace moštu se zachováním důležitých látek a vitamínů a likvidace patogenů.
3. Drcení
Drcení probíhá přes nerezový drtič s výměnnými síty, které určují hrubost nadrcení.. Z drtiče padá drť do zásobníku pásového lisu.
6. Balení (bag in box)
Z pasterizátoru je mošt přiváděn do plničky obalů Bag in Box. Poté je mošt přirozeně zchlazen v perforovaných bedýnkách a uložen do skladu. Po zchlazení je předán zákazníkovi, který si jej vyzvedne ve smluvený čas.