Moštujeme pro veřejnost
Chcete si u nás udělat mošt ze svých vlastních jablíček? Není problém! Neváhejte a přijďte! Ze svého vlastního ovoce je mošt přece nejchutnější! Mošty pro vás zabalíme do sáčků Bag in Box.
Ceník moštování 2020
Pro objednávky volejte: 704 441 442
Sáček Bag in Box 5l …………………… 85 Kč
Konečná celková cena za pasterizovaný mošt v sáčku BiB s kohoutkem zahrnuje mytí, drcení, lisování, pasterování, balení a likvidaci výlisků.
Minimální množství jablek 100 Kg.
K sáčkům doporučujeme dokoupit také kartonové krabice, které slouží ke správnému stáčení moštu a tím zamezení vniknutí vzduchu a zkažení šťávy. Je možné krabice použít opakovaně, není nutné koupit ke každému sáčku.
Krabice 5l ………… 20 Kč
V případě, že si přejete pouze vylisovat jablka, platí cena 4Kč/Kg
nad 200 Kg 3 Kč/Kg
Jak probíhá moštování?
Po telefonické domluvě přiveze zákazník ve smluvený čas své ovoce do moštárny. Zpravidla od 8:30 dopoledne a nebo den předem mezi 15:00 a 17:00 odpoledne. Většinou následující den bude ovoce vylisováno. Může být i dříve. Zákazníka poté telefonicky nebo formou sms upozorněníme, že si může hotový mošt vyzvednout.
Jste z daleka a chcete mošt na počkání? Potřebujete individuální domluvu? Obraťte se na nás, pokud bude v našich silách, rádi Vám vyhovíme. Mošty skladujte v suchu a temnu. Minimální trvanlivost je 6 měsíců.
Výroba moštů v naší moštárně probíhá na moderních nerezových strojích.
Celý proces se skládá z těchto fází:
1. Příjem
Ovoce je přijímáno od zákazníků v bedýnkách nebo pytlích. V případě potřeby je nevyhovující ovoce při sypání do myčky vytříděno a hnilé ovoce odebráno.
4. Lisování
Ze zásobníku lisu je drť vedena k lisu, který zajišťuje kontinuální provoz. Drť je lisována mezi válci a perforovaným pásem, ze kterého vytéká mošt do přečerpávací nádrže odkud je čerpán do nerezových zásobníků, kde postupně sedimentuje a může být odkalován.
2. Mytí
Mytí ovoce se uskutečňuje v nerezovém zásobníku, kde je umyto ve vodní lázni s protiproudým vířením, které zajišťuje intenzivnější mytí . Nevyhovující ovoce je vytříděno. Odtud je ovoce vedeno dopravníkem do drtiče, přičemž je cestou oplachováno vodou tryskami .
5. Pasterizace
Z nerezových nádrží je mošt čerpán do výkonného průtokového pasterizátoru. Výhodou je přesná regulace teploty pomocí digitálních regulátorů a servo-ventilů řídících průtok a teplotu pasterizace.
Teplota pasterizace je zpravidla nastavena na teplotu 80 °C, čímž je zaručena šetrná konzervace moštu se zachováním důležitých látek a vitamínů a likvidace patogenů.
3. Drcení
Drcení probíhá přes nerezový drtič s výměnnými síty, které určují hrubost nadrcení.. Z drtiče padá drť do zásobníku pásového lisu.
6. Balení (bag in box)
Z pasterizátoru je mošt přiváděn do plničky obalů Bag in Box. Poté je mošt přirozeně zchlazen v perforovaných bedýnkách a uložen do skladu. Po zchlazení je předán zákazníkovi, který si jej vyzvedne ve smluvený čas.